Тіньовитривалі овочі та зелень для городу. Будуть зростати у всіх
Напевно не всі з вас живуть у сонячних регіонах, але багатьом хочеться мати свій, хоча б невеликий, город, який буде радувати хорошим урожаєм. Сьогодні я розповім вам про рослини, які будуть відмінно рости навіть при недоліку сонячного світла. Почнемо!
Салатна зелень
Салат – це ціла група рослин з ніжним листям. Серед них розрізняють найрізноманітніші види: бораго, шпинат, селера, цікорний салат, крес-салат (перечник), щавель, гірчиця листова, мангольд або листовий буряк. Багато з них використовуються в якості перших зелених «вітамінів», додаються в салати протягом літа, а деякі заморожуються на зиму для супів і овочевих асорті. Хоча вони вирощуються в півтіні або ажурною тіні, ці рослини ростуть не такими густими, як на сонячних грядках. Однак їх листя виявляються більш соковитими, великими яскраво-зеленими і свіжими, а також менше гіркими, ніж при вирощуванні на сонці. Головне для них – забезпечення вологи і харчування.
Пряні трави
Пряні трави, такі як кріп, петрушка, кервель, кінза, естрагон, м’ята, меліса, чебрець (чебрець), материнка та інші рослини з сильним ароматом, використовуються в якості приправ і добавок у стравах, а також можуть застосовуватися в заготовках. М’яту, мелісу, материнку і чебрець кладуть в чай і використовують як лікарські засоби. Ці рослини невибагливі і можуть рости в пристовбурних колах під тінню дерев, що також надає їм декоративність. Петрушку і кінзу можна вирощувати поряд з ягідниками, щоб відлякувати слимаків.
Багаторічні луки
Сімейство багаторічних луків включає батун, слизун, шніт, шалотт, черемшу (ведмежа цибуля), багатоярусний або рогатий, Суворова, запашний або цибулю-часник. Вони є джерелом вітамінів і з’являються одними з перших на городі, радуючи своїм ароматним і гострим смаком. Їх можна вживати свіжими у весняні і літні місяці, а взимку використовувати для приготування супів і гарнірів. Вони також широко використовуються в кулінарії, включаючи салати, закуски, супи, соуси, маринади, і багато іншого.
Бобові
Бобові культури, такі як горох, боби, квасоля і сочевиця, є цінним джерелом рослинного білка і мікроелементів, тому вони потребують сонячному світлі. Тим не менше, певні тіньовитривалі сорти можуть витримувати непрості умови. Горох віддає перевагу рясний полив, родючу і пухку землю, а також опори. Краще вирощувати його в легкій тіні, так як це дозволить принести користь здоров’ю і отримати непоганий урожай, а також збагатити грунт азотом з допомогою корінців бобових. У квасолі міститься більше білка, ніж у курячому м’ясі, і близько 75% білка з неї засвоюється.
Буряк
Столовий буряк є одним з найбільш витривалих коренеплодів. Овочі на тінистій грядці будуть дозрівати пізніше і будуть невеликими, проте господині віддають перевагу саме такі. Ця культура проста і невибаглива і може дати хороший врожай, якщо забезпечити високу вологість бурякової грядки, добре підгодовувати її і прополювати бур’яни. Недолік сонячного світла буряк переносить нормально.
Редис
Редис також є витривалим і росте швидко. В легкій тіні редис та інші коренеплоди будуть невеликими, але при цьому мають гострий і соковитий смак. Крім того, морква, бруква, ріпа, пастернак і рання картопля також можуть бути вирощені в таких же умовах і будуть ніжними.
Капуста
Пак-чой, кучерява капуста пекінська є хорошими кандидатами для вирощування в малоосвітлених грядках. Краще садити їх в легкій тіні, де їх листя довше залишаться зеленими і ніжними,при цьому в них не буде гіркоти. Брокколі та цвітна капуста також можуть бути вирощені під розсіяним сонячним світлом, але качани будуть не дуже великими, зате збережуть в собі багато корисних речовин.
Кабачки
У південних регіонах кабачки висаджують в півтіні, так як сильне сонце може висушити грунт, а розріджені промені не дадуть плодів з тонкою кіркою дозріти. В умовах середніх широт рослини також можна вирощувати в легкому затіненні, щоб вони не росли дуже швидко і залишались невеликими, але при цьому були смачними і соковитими. Сорт Горщик добре росте і в тіні. Культура кабачків невибаглива і не вимагає особливого догляду. Досить забезпечити рослини поливом і підгодувати перепрілим гноєм (одна частина коров’яку на відро води), і тоді невелику тінь вони перенесуть без проблем.
Спаржа
Білі пагони аспарагуса вважаються самими смачними, ніжними і дорогими. Зелені пагони з’являються, коли вони потрапляють на короткий час під сонячне світло, і в них починає вироблятися корисний хлорофіл. Якщо вирощувати спаржу з високим підгортанням і прикривати, то в повній темряві пагони будуть відбіленими. Рослина віддає перевагу безвітряні ділянки з родючим легкої грунтом. Воно не переносить близького залягання грунтових вод, але любить вологу. Це світлолюбна овоч, але його також можна вирощувати в легкій тіні-півтіні. Аспарагус може рости на одному місці протягом 15-20 років.
Ревінь і хрін
Ревінь і хрін – два потужних многолетника з великої листям. У ревеню листя і красиві червоні черешки мають приємний, злегка кислуватим смаком. Черешки можуть використовуватися для приготування різних десертів і випічки, наприклад, для компоту, начинки для пиріжків, варення або джему. Ревінь – довговічне овочева рослина, яка може рости в саду до 10-15 років. Воно воліє слабокислі грунту досить вологий режим поливу. Проте, зайва волога може призвести до гниття коренів.
Хрін, в свою чергу, відомий своєю гостротою і пряністю. Ця рослина також є багаторічним і може рости до 5-6 років на одному місці. Воно воліє родючі ґрунти з високим вмістом органічних речовин та достатній рівень вологості. Хрін не потребує частого поливу, але його слід регулярно прополювати і розпушувати грунт.
Зі свого досвіду
У мене є досвід вирощування рослин на половині зарослого старим плодовим садом ділянки. У центрі знаходяться дві величезні яблуні від колишніх господарів, які ми не хотіли рубати, так як тінь від них займає третину городу. Ми зіткнулися з проблемою вирощування рослин при недоліку сонячного світла.
Багато рослини селилися під ажурним листям дерев. Ми навіть часто садимо петрушку в пристовбурні кола. Кріп зростає рідкувате, але довше залишається зеленим і соковитим, утворюючи великі пахучі парасольки на сонці.
Буряк росте добре. Коренеплоди невеликі, але за смаком нічим не відрізняються від вирощених на освітленій грядці. Морква і картопля були дрібнуватими, тому ми намагаємося виділяти для них краще місце. Однак, сівозміни потрібно дотримуватися, доводиться чергувати. Головне – забезпечити помідори і огірки сонцем.
З овочевих культур особливо сподобалися під покровом дерев вирощені капусти: брокколі і цвітна. Кілька років тому ми виростили розсаду і визначили її на “злощасну” територію. Нам довелося враховувати потребу в освітленні, так як місця для висадки вже не було.
Однак, ми доглядали за ними запекло: поливали від душі, “годували” трав’яним настоєм, “Байкалом”, спушували. Капустки швидко і добре росли в легкій тіні, прохолоді, пізно посаджені, не пішли в колір. Коли у броколі стали утворюватися суцвіття, кожен день стежили, щоб вони не перетворилися в букети. Ми отримали невеликі, але щільні, нерихлі блакитно-зелені головки.
У цвітної ми зав’язали над маленькою голівкою нижні листи по інструкції. Рослина порадувало більш великими, молочного кольору головками, які також були щільними і соковитими.
Якщо у вас обмежена кількість сонячного світла на ділянці, вирощування рослин в тіні може стати реальною опцією. Однак, як ви можете побачити з нашого досвіду, існує безліч овочевих культур, які можуть рости і давати хороший врожай в півтіні.
Коренеплоди, такі як буряк і ріпа, а також зелень, в тому числі петрушка і кріп, прекрасно ростуть у тіні. Також можна вирощувати броколі, цвітну капусту і інші хрестоцвіті. Проте, варто враховувати, що для деяких культур, таких як помідори і огірки, необхідно забезпечити гарне сонячне освітлення, щоб отримати хороший урожай.
Для збільшення врожайності рослин в тіні рекомендується використовувати підживлення, розпушування грунту і регулярний полив. Також, можна застосовувати методи укриття рослин від спекотного сонця, щоб захистити їх від перегріву і пересихання.
В цілому, вирощування рослин в тіні може бути успішним, якщо враховувати особливості кожної культури і правильно доглядати за ними.